AMD hint op standaard voor externe grafische kaarten

AMD wil het platform voor externe videokaarten standaardiseren, zodat videokaarten eenvoudig op laptops aangesloten kunnen worden en zo meer grafische rekenkracht krijgen. Dat blijkt uit uitlatingen van een AMD-marketingmedewerker.

Er is een enorm groeipotentieel voor externe videokaarten voor laptops, volgens Robert Hallock, hoofd technische marketing bij AMD. Volgens hem haalt niemand het in zijn hoofd om gamelaptops overal mee naartoe te nemen, maar is er wel grote behoefte aan dunne laptops waarmee je kunt gamen. "Ik wil wedden dat er gamers zijn die, naarmate ze rond de dertig of veertig worden, het niet erg zouden vinden om een enkel apparaat te gebruiken voor al hun computertaken", aldus Hallock. Gebruikers zouden zelfs een mitx-systeem opgeven als een laptop hetzelfde zou kunnen.

Volgens de marketingtopman zijn externe videokaarten de oplossing. "Externe gpu's met gestandaardiseerde aansluitingen, kabels, drivers, plug 'n' play, OS-ondersteuning, enzovoort", schrijft hij. Tijdens de CES viel al op dat veel fabrikanten externe videokaarten demonstreerden die met laptops verbonden konden worden. Zo had Razer de Core met een Radeon R9 Nano, Asus de ROG XG Station 2en Acer zijn Graphics Dock. Al eerder was het MSI dat zijn GS30 Shadow met de Gaming Dockcombineerde en Dell Alienware dat zijn Graphics Amplifier uitbracht. Ook Sony koppelde zijn Vaio Z met een grafisch docking station, met een Radeon HD 6650M.

De accessoires van Alienware en MSI maakten gebruik van een eigen pci-e-connector, de andere systemen van thunderbolt. Het combineren van een standaardconnector met een open specificatie, waaronder bijvoorbeeld driverondersteuning, kan de adoptie van externe grafische kaarten ten goede komen. Het is echter niet de eerste keer dat AMD dit probeert. In het verleden probeerde het bedrijf deze markt al aan te boren met zijn ATi XGP, oftewel ATI eXternal Graphics Platform. Dat platform uit 2008 beperkte zich eerst tot het gebruik van een mobiele HD 3870 en later tot de HD 5870 via pci-e 2.0, maar werd niet breed opgepakt door laptopfabrikanten.

Razer Core

Via tweakers.net


Roodkapje's Avatar
Roodkapje replied the topic: #1 01 Mar 2016 15:34

Volgens hem haalt niemand het in zijn hoofd om gamelaptops overal mee naartoe te nemen, maar is er wel grote behoefte aan dunne laptops waarmee je kunt gamen. "Ik wil wedden dat er gamers zijn die, naarmate ze rond de dertig of veertig worden, het niet erg zouden vinden om een enkel apparaat te gebruiken voor al hun computertaken", aldus Hallock. Gebruikers zouden zelfs een mitx-systeem opgeven als een laptop hetzelfde zou kunnen.

Alleen vergeet die meneer dat je ook een beetje CPU nodig hebt om te gamen en een U serie i7 ietsjes anders presteert dan een model uit de Q serie! :*)

Maar goed... wij kijken met spanning toe of dit wat wordt :* :P