Onbekend aantal Steam-games lijkt beoordeeld te zijn door review-bots

Sergey Galyonkin, de man achter SteamSpy.com, viel vrijdag op dat een onbekend aantal games op het platform waren beoordeeld door gebruikers die sterk de indruk wekken een bot te zijn. Zo lijken deze automatisch gegenereerde namen te hebben en vertonen zij sterk overeenkomend gedrag.

In een tweet via het SteamSpy-Twitteraccount wijst Galyonkin op het feit dat het blijkbaar gelukt is om bots Steam-reviews te laten plaatsen. Hij vermeldt echter niet om hoeveel games het gaat. In een vervolgens aangemaakte Reddit-thread vinden gebruikers meer aanwijzingen dat het inderdaad om bots lijkt te gaan. Zo maken alle reviewers deel uit van dezelfde Steam-groep en waren zij allemaal op hetzelfde tijdstip voor het laatst online.

De betreffende groepen zijn inmiddels gesloten. Alle door de mogelijke bots beoordeelde games komen uit boven de 500 reviews, waarmee zij op Steam als 'overweldigend positief' worden geclassificeerd, aldus een Reddit-gebruiker. Ook zouden alle verdachte accounts voorzien zijn van een Steamworks Developer Badge. Het is mogelijk een Steam-review te plaatsen door een game via het platform opgestart te hebben. bijvoorbeeld door in het bezit te zijn van een sleutel of door het gratis te hebben gespeeld.

Valve kondigde de review-functie in 2013 aan en in mei voerde het bedrijf enkele veranderingen door, waaronder de mogelijkheid om alleen de meest recente beoordelingen te bekijken.

SteamSpy is een website die onder andere in nauwkeurigheid variërende verkoopcijfers van Steam-games levert op basis van onder andere informatie uit openbare Steam-accounts. Bij gebrek aan officiële verkoopcijfers van ontwikkelaars of uitgevers wordt SteamSpy met enige regelmaat ingezet door gebruikers en journalisten.

steam review bots kleiner

Via tweakers.net