Ophef over boetes voor illegaal downloaden

Popcorn

Er is flinke ophef ontstaan onder gebruikers van online diensten als Popcorn Time, waarmee gratis - en illegaal - films en series te kijken zijn. Een Nederlandse jongen die in Duitsland woont, heeft een boete van bijna €1100 gekregen en de Nederlandse entertainmentindustrie dreigt ook hier gebruikers aan te pakken.

De jongen in kwestie loopt stage in het Duitse Istrup, waar hij ook tijdelijk verblijft. Via Popcorn Time had hij enkele afleveringen van de tv-serie The Vampire Diaries gekeken. Het duurde niet lang of er lag een envelop bij zijn moeder in Bemmel op de mat met een boete. De schade: €1090.

In Nederland worden op dit moment eindgebruikers van dergelijke diensten nog niet aangepakt. Auteursrechtenwaakhond Stichting Brein richt zich juist op de aanbieders. Zo heeft de stichting in het verleden al verschillende sites offline laten halen die het programma Popcorn Time aanbieden. Ook was het verantwoordelijk voor het tijdelijk blokkeren van de beruchte downloadsite The Pirate Bay, al werd deze blokkade opgeheven toen bleek dat het in het praktijk weinig effectief was.

Hoewel Brein stelt zelf geen Popcorn Time-gebruikers voor de rechter te zullen slepen, hebben verschillende Nederlandse bedrijven als Dutch Filmworks en brancheorganisatie NVPI wel aangegeven hiertoe bereid te zijn.

Op sociale media zit de schrik er aardig in. Veel gebruikers geven aan maar op te houden met het gebruik van de dienst:

 
*verwijderd popcorn time* hahaha popcorn time ? Nooit van gehoord. *help*

— Raïssa (@Raissaaax) October 20, 2015

 

Zo’n aanpak zou echter niet effectief zijn, zo stelt ICT-jurist Arnoud Engelfriet. „ Een digitaal vergiet pak je niet aan door een voor een gaatjes te dichten, dat vereist andere middelen,” zo stelt hij op zijn persoonlijke blog. Hij vermoedt dan ook dat de uitspraken van Brein en anderen meer een afschrikwekkend effect moeten hebben: „Het is veel slimmer om door te laten schemeren dát het kan gebeuren.”

Via telegraaf.nl


Roodkapje's Avatar
Roodkapje replied the topic: #1 23 Oct 2015 10:34
Zie die zooi graag verdwijnen : Al die bedrijven die geld verdienen over de rug van de Kodi developers zullen dan ook verdwijnen :k